top of page

Nieuwspagina

NIEUW INITIATIEF: ´HANDFLIGHT´; VLIEGEN ZONDER BENEN


LELYSTAD – Op woensdag 20 augustus is op Lelystad Airport het plan gepresenteerd voor een opvallend initiatief in de luchtvaart, waarbij het mogelijk moet worden dat ook mensen met lichamelijke beperkingen aan hun benen – of zelfs geheel zonder benen – binnenkort een vliegbrevet kunnen behalen.

Zweefvliegtuig Dit bijzondere initiatief is genomen door de Stichting Zweefvliegen Maldens Vlak en de Nijmeegse Aero Club en heeft de naam ‘Project Handflight NL’ gekregen. Tijdens de presentatie van het initiatief bij de vliegschool Zelf Vliegen op Lelystad-Airport werd de fondsenwerving voor een speciaal aangepast Schleicher ASK-21-zweefvliegtuig gelanceerd. Daarnaast werd de ambassadeur van het project Handflight voorgesteld: Robin Ammerlaan is meervoudig gouden medaillewinnaar als rolstoeltennisser bij de Paralympische Spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012. Zodra er voldoende fondsen zijn, zal er een Schleicher-zweefvliegtuig worden gebouwd en vervolgens worden geëxploiteerd en gevlogen vanaf het zweefvliegveld Malden bij Nijmegen.

Blackshape Eddy Driessen, manager van de Vliegschool Zelf Vliegen, vertelde daarnaast over het initiatief dat hij had genomen tijdens een recent bezoek aan de Italiaanse fabrikant van zijn gloednieuwe Blackshape Prime, door voor te stellen een ´handflight´ Blackshape Prime sport- en trainingsvliegtuig te bouwen. Driessen: “Binnen een uur waren er drie ingenieurs oplossingen aan het bedenken en uittekenen; het was ongelooflijk hoe voorspoedig en serieus dit initiatief werd opgepakt. Blackshape is nu druk doende met de studie naar de mogelijkheid van een speciaal voor ons land te ontwikkelen variant van de Blackshape die zonder benen kan worden bestuurd en gevlogen, en waarop door mensen met deze beperking ook een vliegbrevet kan worden behaald”.

Fondsenwerving

Ten behoeve van het project Handsflight en de bouw van een aangepast zweefvliegtuig wordt gezocht naar steun en financiële bijdragen van bedrijven en particulieren. Meer info hierover is te vinden op www.handflight.nl of te krijgen bij fondsenwerver Aukje Engel van de Flight Deck Business Club, tel. 06-46135279 en email.

bottom of page