top of page

Nieuwspagina

BLACKSHAPE PRIME ARRIVEERT IN LELYSTAD


Lelystad Airport – Woensdag 21 mei j.l. is op Lelystad Airport de Blackshape Prime gearriveerd. De Blackshape Prime, het nieuwste NAVO-trainingsvliegtuig, is direct van het Italiaanse vliegdekschip ‘Cavour’ in de Middellandse Zee overgevlogen naar de Nederlandse importeur, Zelf Vliegen in Lelystad. Aan het einde van de dag is het vliegtuig aan belangstellende voor gevlogen.

Vorige maand maakte Blackshapes Managing Director Angelo Petrosillo bekend dat het Italiaanse Ministerie van Defensie 31 Blackshape Primes zal bestellen ter vervanging van de SIAI-Marchetti SF-260AM van de Italiaanse luchtmacht. Ook andere luchtmachten zijn over levering van de Prime met Blackshape in onderhandeling.

De Blackshape Prime is een bijzonder vliegtuig. Het is een gestroomlijnd snel sportvliegtuig, maar ook een ideale militaire conversietrainer naar nóg sneller werk. Toch is de Blackshape Prime, dankzij zijn constructie van koolstofvezel, zo licht dat hij zowel als MLA (ultralight) als in een zwaardere klasse als volledig gecertificeerde VLA kan worden afgeleverd.

Het vliegtuig dat nu in Nederland is, is een half jaar lang door Harrier-piloten van de Italiaanse marine aan de tand gevoeld tijdens starts en landingen van het vliegdekschip ‘Cavour’, tijdens een missie naar het Midden-Oosten en rond Afrika. Het was daarbij voor het eerst in de geschiedenis dat een MLA tijdens een operationele missie werd gestart en geland vanaf een vliegdekschip. De overgevlogen Blackshape Prime die op Lelystad landen met de militaire registratie ‘I-X010′ in de kleuren van de Italiaanse marine. Het vliegtuig zal een maand in Nederland blijven en daarna worden vervangen door de eerste van twee Blackshapes die inmiddels door Nederlanders zijn besteld.

bottom of page